Senaste inläggen

Av goodies grapevine - 20 juni 2013 13:45

Kräfttider
Augusti är lika med kräftskiva i stora delar av landet. Förr i tiden var det förbjudet att sälja kräftor före midnatt den 8:e augusti, vilket fortfarande gäller för de som har tillgång till eget kräftfiskevatten. Från och med 1990 är det dock tillåtet att sälja frysta kräftor året om, vilket beror på att de flesta kräftor som säljs nu för tiden kommer från andra delar av världen. Hur som helst är det svårt att ändra på gamla traditioner, augusti är och förblir kräfttid.
I Sverige har det ätits kräftor sedan medeltiden. Men det var först på 1800-talet i samband med att det infördes kräftfiskeförbud som kräftätandet spred sig till de breda folklagren. När kräftfisket släpptes i augusti fick man anledning att fira och vi svenskar brukar ju inte vara nödbedda till fest, speciellt inte om det kommer en nubbe till. Snapsen är lika given på kräftbordet som de kulörta lamporna och haklapparna och har alltid varit så, vilket inte minst illustrerades av Albert Engströms berömda affisch från folkomröstningen om rusdrycksförbud 1922: "Kräftor kräfva dessa drycker!"
Till kräftklon
Mel: Med en enkel tulipan
Med en klo som är så go
och en pärla jo, jo,
så är det bara,
ja det är bara att konsumera.
Har man fått en,
vill man ha två
och får man två är det så
att man vill gärna,
ja man vill gärna ha många flera.
Recept på kräftkok
Om du mot förmodan skulle råka komma över ett parti nyfångade, livs levande svenska kräftor kan det vara bra att veta hur man ska bete sig. Här följer ett klassiskt recept:
Till ett kilo kräftor (ca 20 st) beräknas:
2,5 liter vatten
1 dl grovt salt
3 st sockerbitar
10-12 st dillkronor + dillstjälkar
1-2 dl öl alt. porter, alt. 1 tsk anis

Koka upp lagen.
Lägg i kräftorna en i taget, med huvudet först av barmhärtighetsskäl, så att vattnet fortsätter att koka.
Täck med dill. Låt kräftorna koka 10 min. under lock. Var noga med att inte koka kräftorna för länge. Kokar man större mängder kan koktiden minskas ett par minuter.
Ta bort den kokta dillen, lägg på nya fräscha dillkronor.
Låt kräftorna ligga i sitt spad och dra i ett dygn innan servering.
Beräkna 8-12 kräftor eller ca 1/2 kilo kräftor per person.
Tips för kräftskivan
Använd pappersdukar och papperstallrikar. Kräftskivor blir lätt slabbiga. Av samma anledning bör det finnas riklig tillgång till servetter.
Placera ut skålar med ljummet citronvatten att skölja fingrarna i.
Haklappar och lustiga hattar är ett måste. Häng upp kulörta lyktor för stämningen skull.
Det ska höras att man äter kräftor. Sörpla ljudligt!
Krydda din egen snaps!
Skriv ut Grapevines blad med snapsvisor. Sjung mycket och högt!!

ANNONS
Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se